Jak zrobić brykiet w domuPorady 

Jak zrobić brykiet w domu?

Ceny opału z roku na rok rosną, co wymusiło konieczność wyszukiwania tańszych alternatyw, aby ogrzać dom. Posiadacze pieców gazowych są w nieco lepszej sytuacji, jednak ogrzewanie centralne w sezonie zimowym generuje wysokie koszty. Węgiel, mimo że wyróżnia się wysoką kalorycznością, jest bardzo drogi, a w przypadku dużych domów, co roku trzeba zaopatrzyć się w kilka ton tego paliwa. Osoby, które szukają oszczędności w rachunkach ponoszonych na paliwa opałowe, mogą samodzielnie produkować brykiet w domowych warunkach, bez ponoszenia dodatkowych kosztów na potrzebne materiały.

Z czego powstaje brykiet?

Brykiet to paliwo opałowe, do którego produkcji wykorzystywane są naturalne materiały. Drewno, trociny, papier, liście, słoma i torf to idealne surowce, z których powstaje brykiet. W zasadzie wszystkie odpady tartaczne i roślinne nadają się do przygotowania masy, z której później formowane są kostki. Aby poprawić wartość kaloryczną i otrzymać zwartą strukturę kostki, do mieszanki brykietowej dodaje się różnego rodzaju lepiszcza. Może to być szkło wodne lub skrobia rozpuszczalna, jednak w warunkach domowych wystarczą podstawowe surowce, które są łatwo dostępne i w większości stanowią zbędny odpad.

Jak zrobić brykiet z trocin domowym sposobem

Przygotowanie masy na brykiet polega na zalaniu dostępnych materiałów wodą i dokładnego wymieszania składników. Podstawowym i najłatwiej dostępnym surowcem jest makulatura, którą bez problemu można gromadzić w domu. Masę brykietową można wzbogacić trocinami czy miałem, wówczas brykiet będzie wyróżniał się większą kalorycznością i osiągnie lepsze właściwości grzewcze. Równie wydajny jest brykiet z liści, a do tego wykorzystanie naturalnych odpadów z drzew, ułatwia utrzymanie porządku w ogrodzie i jest sposobem na pozbycie się zalegających śmieci. Samodzielnie przygotowany brykiet jest ekologiczny, a w wielu przypadkach bezpłatny, gdyż wykorzystuje się materiały, które i tak trzeba wyrzucić.

Niezbędne wyposażenie

Aby produkować brykiet na większą skalę, niezbędne są specjalne maszyny, które są drogie i trudne w eksploatacji. Żeby wytwarzać brykiet na własny użytek, wystarczy prosta brykieciarka ręczna, której obsługa jest prosta, a jej cena nie przekracza kilkudziesięciu złotych. Za pomocą brykieciarki, można jednocześnie wyprodukować do czterech kostek brykietowych, co jest odpowiednią ilością, aby zapewnić dostateczną ilość alternatywnego paliwa grzewczego dla domostwa. Działanie takiego urządzenia ogranicza się tylko do przelania masy materiału opałowego do specjalnych komór, a następnie za pomocą rączek odsączenia wody i uformowania kostek. Brykieciarka w zasadzie wymaga tylko uzupełniania formy masą i przekładania drążka, dlatego taką czynność można bez przeszkód wykonywać podczas czasu wolnego. Jedyną niedogodnością jest to, że tak uformowane kostki brykietu muszą schnąć kilka dni, dopiero wtedy zyskują odpowiednie właściwości grzewcze.

Czy to się opłaca?

Produkowanie brykietu w domowych warunkach bez wątpienia wymaga czasu i nakładów pracy. Zbieranie surowców na masę oraz dalsza obsługa brykieciarki z pewnością potrzebuje zaangażowania i dobrej organizacji. Porównując jednak koszty utrzymania domu w sezonie grzewczym, takie rozwiązanie jest korzystne z punktu widzenia oszczędności. Brykiet z liści, trocin czy samego papieru jest paliwem ekologicznym, naturalnym i nie wymaga zakupu dodatkowych surowców. Wszystkie materiały potrzebne do przygotowania masy brykietowej stanowią odpady gromadzone w każdym domostwie. Zamiast wyrzucać makulaturę, opadłe na jesień liście czy trociny powstające w podczas przydomowych prac stolarskich, można je wykorzystać do wyprodukowania paliwa opałowego. Jedyne koszty związane są z koniecznością zakupu brykieciarki, jednak stanowi to jednorazowy wydatek, który w krótkim czasie zwróci się w postaci ekologicznego materiału grzewczego. Masa brykietowa przygotowana z mieszanki różnych surowców daje zadowalające właściwości opałowe i może być porównywalna do tradycyjnych paliw wykorzystywanych w domowych piecach.

Przeczytaj również

Leave a Comment