Porady

Czym zmywarka przemysłowa różni się od zmywarki domowej?

Czym zmywarka przemysłowa różni się od zmywarki domowej?

Zmywarka w domu doskonale radzi sobie z myciem naczyń, nawet kiedy obsługuje dużą rodzinę. Czy jednak sprawdzi się również w restauracji, zakładowej stołówce albo szkole? W takich miejscach o wiele lepszym rozwiązaniem jest zmywarka przemysłowa. Co ją różni od domowego sprzętu?

Bardzo krótki cykl mycia

W restauracjach czy stołówkach naczynia po użyciu muszą być w krótkim czasie znowu dostępne, dlatego przemysłowe zmywarki pracują w trybie wysokiej intensywności. Cykl mycia został skrócony do kilku minut, czego żadna standardowa zmywarka nie jest w stanie osiągnąć. Profesjonalny sprzęt do zmywania w ciągu tych kilku minut radzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami i przypalonymi garnkami, doskonale czyści szkło, często ma jeszcze dodatkowo funkcję wyparzania. Do tego nowoczesne zmywarki gastronomiczne są energooszczędne i zużywają mało wody, ale trzeba używać do nich dedykowanych środków myjących – zwykłe płyny mogą uszkodzić sprzęt i nie zapewnią aż tak dobrych efektów.

 

Praca na okrągło

Zmywarkę domową można uruchamiać kilka razy w ciągu dnia, niemniej jednak nie jest to sprzęt nadający się do pracy w trybie ciągłym. Zmywarka przemysłowa jest. Można jej używać na okrągło, bez obawy, że po którymś z kolei cyklu stanie i ulegnie jakiejś awarii. Profesjonalne zmywarki, dostępne na winterhalter.com, doskonale sobie radzą nawet w ekstremalnych warunkach i za każdym razem dostarczają naczynia o idealnej czystości.

 

Zmywarka do zadań specjalnych

Jest kilka typów zmywarek przemysłowych. Te uniwersalne przeznaczone są do mycia naczyń, szkła oraz garnków, pracują bardzo wydajnie i nadają się przede wszystkim do niewielkich lokali gastronomicznych. Zmywarka kapturowa przydaje się w stołówkach, dużych lokalach i restauracjach hotelowych – to sprzęt przystosowany do mycia także tych większych naczyń jak tace i pojemniki do serwowania posiłków.

Kolejny sprzęt, który przyda się w dużym lokalu gastronomicznym, to zmywarka tunelowa. Jest to specjalnie zaprojektowany ciąg urządzeń do wygodnego i bardzo wydajnego mycia naczyń – brudne rzeczy wkładane są z jednej strony i odbierane z drugiej. Często spotykanym typem zmywarki przemysłowej jest sprzęt do mycia szkła – taka zmywarka dba również o nabłyszczanie szkła oraz jego wyparzanie.

Similar Posts