Porady 

Projektowanie restauracji

Projektowanie wnętrza restauracji bądź kawiarni różni się od aranżacji naszych domowych wnętrz. Restauracja spełnia przecież zupełnie inną funkcję. Od jej projektu zależy, czy nasz biznes będzie kwitnął, czy może wręcz przeciwnie.

Dlatego warto poświęcić projektowi lokalu wiele staranności i uwagi lub skorzystać z pomocy profesjonalnych architektów wnętrz, którzy zadbają o to, by nasz lokal był wygodny, funkcjonalny i przede wszystkim – prezentował się estetycznie. Oto kilka rzeczy, które warto mieć na uwadze.

Goście

To dal nich tworzymy przestrzeń, więc nie można wykluczyć ich z procesu projektowania. Ile mamy miejsca, zdeterminuje, jak musimy przygotować przestrzeń, by goście czuli się w niej komfortowo. Zbyt wiele stolików pościskanych blisko siebie sprawi, że przebywanie w lokalu będzie nieprzyjemne, a to wpłynie na ruch. Dlatego jeśli masz mało miejsca, zdecyduj się na mniejsze stoliki, jedno- i dwuosobowe, ale zostaw wystarczająco dużo miejsca na wygodne ustawienie krzeseł i przestrzeń do pracy dla obsługi.

Jeśli dysponujesz większym metrażem, nie bój się zostawić wolnej przestrzeni. Doda to pomieszczeniu oddechu i lekkości, sprawi, że ludzie będą czuli się swobodniej.

Klimat

Wiele uzależnione jest od rodzaju miejsca, jakie prowadzisz. Restauracje, które są wąsko sprofilowane, mają większą szansę na to, że będą się wyróżniać. Jeśli możesz znaleźć jakiś motyw, który określa twoje miejsce – wykorzystaj to w pełni. W kolorystyce, dodatkach, oświetleniu. Im bardziej oryginalny jesteś, tym lepiej twoje miejsce zostanie zapamiętane.

Pamiętaj również o tym, kiedy dokładnie twoja restauracja może spodziewać się ruchu. Czy serwujesz śniadania i brunche, obiady czy kolacje? Ustalenie tego jest ważne i dla klimatu miejsca i ze względów biznesowych. W przestrzeniach, które gości spodziewają głównie za dnia, sprawdzą się świetnie jasne barwy, duże okna, przytulne dekoracje. Eleganckie wnętrza, w których serwuje się kolacje i organizuje małe przyjęcia, świetnie będą się prezentować w odważnych, szlachetnych kolorach, blasku łagodnego oświetlenia, bogatych ornamentach, elementach złota i srebra, a także w otoczeniu kamienia czy drewna.

Sprofilowanie tego, jaki charakter ma nasza restauracja, wskaże nam drogę jak powinien wyglądać projekt restauracji. Czy chcemy zapraszać młodych ludzi? Czy stawiamy przede wszystkim na luksus? Czy nasze miejsce ma mieć bardzo formalny klimat? Te pytania powinny przyświecać nam przy tworzeniu naszych restauracji.

Źródło: StudioLOKO

Coś na deser

Dobra podstawa jest bardzo istotna w każdej restauracji. Powinniśmy wybrać takie meble, które nie tylko dobrze się prezentują, ale również są wygodne. Oświetlenie powinno być starannie dobrane, tak by ocieplało wnętrze lub nadawało mu blichtru. Co jednak będzie wyróżniać nas na tle wielu innych miejsc?

No właśnie… Trzeba zadbać o oryginalność. Czy to w szczegółach, czy w jednym kluczowym dodatku, który będzie zmieniał charakter całej przestrzeni – nie zapomnijmy o tym, że to brutalna konkurencja. Dlatego znajdźmy coś, co pomoże nam się wyróżnić na tle innych, będzie naszą marką poza samym jedzeniem, będzie symbolem. Może to być nietypowy żyrandol, ciekawy obraz czy kominek. Albo możemy postawić na oryginalne rozwiązania w aranżacji i zakupić designerskie krzesła, pobawić się kolorem i teksturą. Ważne, żeby zaskoczyć! A jeśli nie to gra nam w duszy i wolimy bezpieczne rozwiązania, zazieleńmy nasz lokal. Wybór roślin przeważnie ma pozytywny wpływ na wygląd przestrzeni, dodatkowo koi nerwy i stwarza wrażenie nowoczesności i przytulności w jednym.

Źródło: StudioLOKO

Jeśli chcemy naprawdę zadbać o prezentację naszych przestrzeni, nie bójmy się skorzystać z profesjonalnej pomocy. Im lepiej lokal się prezentuje, tym więcej gości będzie chciało spędzać w nim czas.

Przeczytaj również

Leave a Comment