Porady

Jak wybrać najlepsze formy do pieczenia?

Jak wybrać najlepsze formy do pieczenia?

Formy do ciasta to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Co powinniście wiedzieć przed ich zakupem?

Dla wielu z nas pieczenie jest najprzyjemniejszą czynnością w kuchni. Bez względu na to, czy wolicie chleb lub inne rodzaje wytrawnego pieczywa, czy też specjalizujecie się w słodkich wypiekach, w waszych kuchniach nie powinno zabraknąć form do pieczenia. Najlepiej zrobicie, wyposażając się w co najmniej kilka różnych form umożliwiających wam przygotowanie różnych specjałów. Z naszego poradnika dowiecie się, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze oraz jakie typy dostępne są na rynku.

Rodzaje form do pieczenia

Forma do pieczenia przede wszystkim powinna być dostosowana do rodzaju wypieków, które będziecie w niej przygotowywać. Nie tylko umożliwi to osiągnięcie klasycznego dla danej potrawy kształtu, ale też zapewni równomierne wypieczenie oraz ułatwi wyciąganie. W dobrych sklepach (np. Recucina) znajdziecie różne typy form:

  • klasyczne blaszki idealne np. drożdżówek, ucieranych ciast z owocami lub foccacci. Są tanie i łatwo dostępne – warto więc kupić kilka modeli o różnych wymiarach;
  • formy do babki (w tym warianty ze szczelnym zamknięciem, przeznaczone o przyrządzenia babki na parze);
  • formy do muffinek i gofrów;
  • keksówki – podłużne i dość wysokie formy, w których przygotujecie np. chleby, keksy i wypieki takie jak amerykański banana bread;
  • formy do tarty (polecamy przede wszystkim modele z wyciąganym dnem)
  • formy do tortów;
  • formy do pizzy z perforowanym dnem umożliwiającym mocniejsze zarumienienie ciasta.

Forma do pieczenia – jaki materiał?

Poszczególne formy do pieczenia różnią się nie tylko kształtem, ale też materiałem. Obecnie do ich produkcji stosuje się przede wszystkim:

  • metal – stal lub aluminium pokryte powłokami zapobiegającymi przywieraniu ciasta i rdzewieniu;
  • silikon – tworzywo sztuczne odporne na wysokie temperatury. Dzięki temu, że wykonane z niego formy są miękkie łatwo wyciągnąć z nich gotowy wypiek;
  • szkło żaroodporne – dobrze sprawdza się w nierozpinanych formach bez ruchomych elementów;
  • ceramikę – idealne o potraw serwowanych na stół na gorąco, bez wyciągania z formy.

Jak wybrać formę do pieczenia?

Przy wyborze warto zastanowić się nad tym, jak będzie wyglądało korzystanie z danego produktu. Uwagę zwróćcie uwagę na ryzyko przywierania (unikniecie go, korzystając z form silikonowych lub z nowoczesnymi powłokami), wagę (lekka forma ułatwi wyjmowanie gorącego ciasta z piekarnika) oraz rozwiązania usprawniające wyciąganie wypieku z formy (np. rozpinane ranty lub ruchome dno).

Similar Posts