Porady

Jak założyć ogródek gastronomiczny – co warto wiedzieć?

Jak założyć ogródek gastronomiczny – co warto wiedzieć?

W okresie wiosenno-letnim ogródki gastronomiczne cieszą się wielką popularnością wśród konsumentów. Jeśli tylko mamy taką możliwość, warto zatem zastanowić się nad zorganizowaniem w restauracji choć niewielkiej przestrzeni dla gości, w której mogliby przyjemnie odpocząć na świeżym powietrzu. Do założenia ogródka niezbędnych jest kilka kwestii. O wszystkim, o czym trzeba pamiętać napiszemy w dzisiejszym artykule. Zachęcamy do lektury.

Ogródek gastronomiczny – dodatkowa przestrzeń użytkowa

Popularność ogródków gastronomicznych wynika przede wszystkim z tego, że pozwalają spędzić miło czas, zrelaksować się i odpocząć poza czterema ścianami lokalu. Gdy pogoda na zewnątrz jest szczególnie piękna, wielu gości woli rozkoszować się słońcem oraz podziwiać piękne widoki, zamiast zamykać się w czterech ścianach.
Ogródek restauracyjny lub kawiarniany staje się zatem dodatkową salą dla gości, w której można coś zjeść lub wypić albo po prostu przyjemnie spędzić wolny czas.

Zgody i zezwolenia – kiedy można otworzyć ogródek gastronomiczny?

Jeżeli teren, na którym prowadzimy restaurację, jest naszą własnością, wówczas stworzenie ogródka wymaga od nas jedynie zaaranżowania przestrzeni oraz zakupu odpowiedniego wyposażenia, o czym opowiemy poniżej.
Nieco inaczej wygląda jednak sytuacja, jeśli wynajmujemy lokal, a ogródek chcielibyśmy urządzić na chodniku lub placu miejskim.
Tego typu przestrzenie zaliczają się bowiem do pasa drogowego i są sferą poruszania się pieszych. Co ciekawe pas drogowy zajmujemy nie tylko stolikami, ale także rozstawiając nad nim parasol lub nawet umieszczając przestrzenną reklamę.
Zasady zajmowania pasa drogowego, a w tym również wspomnianego chodnika lub części placu, reguluje ustawa o drogach publicznych. Zgodnie z przepisami, aby otworzyć ogródek niezbędne jest uzyskanie zezwolenia od zarządcy danej drogi. Wydaje się je na drodze decyzji administracyjnej.

Co trzeba zrobić, żeby otrzymać zgodę?

Uzyskanie zgody na założenie ogródka wiąże się oczywiście z wypełnieniem i złożeniem odpowiedniego wniosku. Należy przedstawić w nim wygląd ogródka, jego dokładny opis, a także plan organizacji ruchu wokół niego. Jeżeli planujemy montaż wyposażenia, również trzeba to nanieść na plan.
Oczywiście zgoda jest powiązana z opłatą na rzecz zarządcy drogi. Jej wysokość jest zależna od powierzchni zajmowanego pasa, liczby dni zajmowania go, które mnoży się przez stawkę, ustaloną przez organ decyzyjny w formie uchwały.

Organizacja ogródka – co jest potrzebne?

Wydanie zgody stanowi istotny punkt w organizowaniu ogródka. Bez niej stworzenie dodatkowej przestrzeni jest niestety niemożliwe.
Co trzeba zrobić później, gdy już wszystkie formalności administracyjne są dopełnione? Wówczas przystępuje się do przygotowania samego ogródka.

Meble – podstawa każdego ogródka

W ogródku muszą się znaleźć oczywiście odpowiednie meble – stoliki, krzesła i fotele, dopasowane do charakteru i typu lokalu. W kawiarniach stawia się na głębokie fotele i niskie stoliki. W restauracjach zdecydowanie lepiej sprawdzają się wysokie stoły i krzesła.
Meble muszą być wytrzymałe, wygodne i wykonane z materiałów odpornych na działanie warunków atmosferycznych. Przez wiele dni będą przecież narażone na deszcz, promienie słoneczne oraz zmiany temperatur. Jeżeli zatem nie zamierzamy regularnie inwestować w nowe meble, warto od razu wybrać trwałe produkty wysokiej jakości, które oferuje sklep Bazkar.

Ochrona przed słońcem

Ogródki mają zapewniać komfort. Dlatego warto wyposażyć je w parasole chroniące przed słońcem.
O ile bowiem przygrzewające wiosenne promienie zazwyczaj bywają przyjemne, to letnia spiekota nie sprzyja regeneracji sił, a niekiedy może nawet prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dekoracje – budowanie stylu

W ogródku powinno się umieścić rośliny, żeby dekorowały i sprawiały, że przestrzeń stanie się ogrodem nie tylko z nazwy. Dzięki nim buduje się przyjemny nastrój, zwiększa komfort oraz buduje nastrój.
Warto zadbać o właściwy dobór i rozplanowanie poszczególnych okazów oraz umieszczenie ich w jednakowych doniczkach, co sprawi, że cały ogródek będzie wyglądał spójnie i przyjemnie.

Ogródek – idealne miejsce dla gości

Dla wielu osób w okresie letnim ogródek restauracyjny lub kawiarniany to przestrzeń, w której najchętniej wypoczywają, w której organizują spotkania biznesowe lub ze znajomymi.
Jest to miejsce łączące wygodne korzystanie z usług gastronomicznych, z przyjemnością przebywania w plenerze oraz podziwiania pięknych widoków. Czyli wszystko, o czym tak naprawdę można marzyć w kawiarni lub restauracji.

Similar Posts