Bielenie drzew owocowych to jedna z najbardziej podstawowych pracy wykonywanych zarówno w sadzie, jak i ogrodzie. Ma ono za zadanie między innymi zapobiegać powstawaniu uszkodzeń kory. Bardzo często zdarza się, że przystępujemy do bielenia drzew w nieodpowiednim terminie, aby uniknąć tego pospolitego błędu zapraszamy do lektury.
W jakim celu wykonuje się bielenie drzew?
Bielenie drzew owocowych przeprowadza się przede wszystkim w celu zabezpieczenia zarówno pnia, jak i kory rośliny przed powstawaniem uszkodzeń, będących wynikiem np. gwałtownych zmian temperatur. Jak wiadomo niskie temperatury mogą powodować przemarzanie roślin sadowniczych. Objawiające się w postaci następujących objawów:
- pionowymi pęknięciami pnia
- ranami zgorzelinowymi.
Najbardziej sprzyjające warunki do powstawania ran zgorzelinowych panują w styczniu i lutym. Dochodzi do tego ponieważ w słoneczne dni pnie drzew oraz grubsze konary silnie nagrzewają się, nocą natomiast na skutek spadku temperatury pobudzone do życia tkanki ulegają przemarznięciu.
Objawem uszkodzenia tkanek wewnętrznych drzew owocowych są zbrunatnienia komórek, które można zaobserwować na przekroju młodych przyrostów jednorocznych. Aby zapobiegać powstawaniu opisanych wcześniej uszkodzeń mrozowych należy przeprowadzić bielenie drzew.
Kiedy najlepiej rozpocząć bielenie drzew owocowych?
Bielenie drzew owocowych należy przeprowadzić najlepiej w drugiej połowie grudnia. Należy pamiętać, że prace powinny zakończyć się nie później niż na początku stycznia.
W sytuacji, gdy dojdzie do spłukania części wapna przez deszcz, zaleca się ponowne przeprowadzenie zabiegu. Warto pamiętać o tym, że pnie drzew owocowych powinny być pobielone do początku marca.
Warto przy okazji obalić jeden z mitów mówiący o tym, że wapno naniesione na korę niszczy zimujące w niej szkodniki. Zapobieganie powstawaniu uszkodzeniom mrozowym na pobielonych częściach drzew owocowych polega na tym, że na skutek naniesienia preparatu dochodzi do częściowego odbicia promieni słonecznych. W związku z czym, kora jest mniej podatna na nagrzanie i tym samym nie jest narażona na zbyt duże wahania temperatury w okresie zimowym. Dlatego też wykonywanie bielenia drzew owocowych w okresie na przełomie marca i kwietnia mija się z celem. Dlatego raz jeszcze podkreślimy, że bielenie drzew owocowych powinno zostać przeprowadzone przed nastaniem zimy.
Czego używać do bielenia drzew owocowych?
Najczęściej do bielenia drzew owocowych stosuje się mleka wapiennego. Jeżeli sami chcemy przygotować ten preparat wystarczy zakupić wapno palone, a następnie rozpuścić je wodzie w proporcji 2 kg na 10 l wody. W celu zapobiegania zbyt szybkiemu spłukiwaniu z pni drzew zaleca się dodać substancje mające na celu poprawę jego przyczepności. W tym charakterze sprawdzi się zarówno biała farba emulsyjna oraz krochmal. Po dokładnym wymieszaniu wapna oraz dodatków powstałą mieszaninę nanosi się przy użyciu pędzla zarówno na pnie drzew owocowych, jak i nasady grubszych konarów.
Warto pamiętać również o tym, że w sprzedaży są dostępne gotowe preparaty, które z powodzeniem można zastosować do bielenia drzew owocowych.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem poradnikogrodniczy.pl